fb pixel img

Втора ръка климатици и конвектори - За и Против

Втора ръка климатици и конвектори - За и Против

Публикувана от: Alpha Публикувана на: 22/10/2021 Прочетена: 2420 Коментари: 0

Една тема, която вълнува много хора, е закупуването на някакъв вид отоплително средство. Най-ефикасните сред средствата за климатизация на дома и офиса са климатиците и конвекторите – тук раздвоение на мненията няма.

Това, което всъщност предизвиква дискусия е това дали да се закупят нови или да бъдат втора ръка. За да отговорим на тази тема и да дадем нашето експертно мнение, днес от Eclima.bg ще обсъдим и двете страни - За и Против климатиците и конвекторите втора ръка.

Аргументи ЗА климатиците и конвекторите втора ръка

Основното нещо, което интересува средностатистическия потребител, е стойността на първоначалната инвестиция. Това е така понеже българският доход е един от най-ниските в целия Европейски съюз и на много от нас ни се налага да инвестираме умно, а не спонтанно.

Затова има хора, които се замислят за климатик втора ръка, тъй като имат нужда от нещо качествено, но на значително по-ниска от пазарната цена. Точно по-ниската цена е главният аргумент за конвектор или климатик втора ръка – спестяване на средства.

Това е кратък път към по-луксозните модели, ако вземем например цените на хиперинверторните климатици, без да се плаща високата цена. Другите фактори при избор на климатик втора ръка са:

 • Взимат се само от акредитирани сервизи;
 • Трябва да са с поне 6 месеца гаранция;
 • Да не отстъпват по функционалност на новите;
 • Да нямат щети по себе си;
 • Не трябва да са преработвани;
 • Закупуват се само от Япония.

Цялата идея зад този подход на пазаруване, е това един потребител да намери възможно най-доброто за най-ниска цена. Разбира се това крие множество рискове, като много от тези рискове са свързани със самото качество на продукта и неговата трайност.

Средната цена на различните модели рециклирани климатици, варира от 500лв до 700лв, като мога да се намерят наистина луксозни продукти, които, когато са нови струват значително повече.

Това звучи страхотно, почти като сбъдната мечта, но по-долу ще покажем и другата страна на монетата и това, че има смисъл в поговорката „Ако е прекалено добро да е истина, значи има уловка”.

Защо да НЕ купувате уреди втора ръка

Както споменахме по-горе, пазаруването на уреди втора ръка, особено когато са механично и електронно сложни като прозорчени климатици и конвекторите втора ръка, крие рискове. Рисковете са, че не знаете откъде идват, какво се е случвало с тях преди да стигнат до вас и дали продаденото е наистина качествено.

Тези уреди се наричат „рециклирани климатици” и самият процес по рециклиране изисква фундаментално разглобяване на вътрешното и външно тяло. То цели да замени амортизираните компоненти с по-нови, като те самите също са свалени от други, вече употребени климатици.

Реално в едни евтини климатици втора ръка няма нищо ново, всичко е използвано и е преминало някакъв вид предходна употреба. Понякога в един подобен продукт се намират части от 3-4 други климатика, което само по себе си крие риска тези част да не са правилно напаснати или сглобени.

Преработени климатици и защо те са опасни

Следващата опасност при закупуването на климатици втора ръка, е че много уреди биват преработени и адаптирани за работа с вода, а не с фреон. Това е напълно валидна модификация, която може да се ползва при създаването на отоплителна система за просторен цех.

Едно климатично тяло се взима, преработва се, така че да поеме вода вместо фреон, за да пасне на парен котел с водна риза и преливно тяло. Топлата вода преминава през питите на климатичното тяло и перките разнасят топлината от водата към стаята.

До тук добре – къде са рисковете? Рисковете са, че има недобронамерени сервизи за рециклиране на климатици, които не споменават, че климатикът ви е бил преработван за вода. Водата, за разлика от фреонните течности, има корозивни свойства, които действат деградиращо за всички системи като пити, медни тръби и друг вид климатични инфраструктури.

При повторна преработка на климатик от вода обратно към фреон, здравината и животът на отделните тръби значително се съкратяват. Тези слабости не могат да се уловят от средностатистическия потребител и той закупува продукт, който смята за безопасен и качествен.

Другите опасности при купуване на климатик втора ръка от Пловдив или Варна са:

 • Различните географски ширини имат различен климат;
 • Амортизацията на морето е по-голяма от тази в равнините;
 • Сервизната история не винаги показва откъде е климатикът;
 • Сервизната история не винаги е налична или коректна;
 • Нямате гаранция за качеството на извършеното рециклиране.

Също така – конвекторите или климатиците с преработка имат ограничена гаранция – само 6 месеца. Това означава, че дори нещо да се повреди, имате много малък времеви прозорец, в който да уловите грешките и да получите някаква помощ.

След това или трябва да закупите нов уред, или да се занимавате със сервизи и да заплащате значително по-големи суми от крайната стойност на един фабрично нов уред.

Защо е по-добра идея да купите нов конвектор или климатик

Конвекторите са едни от най-ефикасните и същевременно достъпни продукти на пазара. Дори най-луксозните модели струват не повече от 400лв. Да закупите един вече достъпен продукт на по-ниска цена, имайки предвид всичките рискове, наистина не си заслужава.

Що се отнася до новите климатици и различните Японски климатици втора ръка от Варна, ценовата разлика може да е по-голяма, но крайната стойност на новия уред се изплаща до 3-4 години. За сметка на това, рециклираните продукти идват с кратка гаранция и без реално обещание за дългогодишна експлоатация.

Проблемът, е че най-вероятно залагате търсите климатик с доста живот в него, а получавате амортизирана техника.

Новите продукти ви дават комфорта и спокойствието, от което се нуждаете и търсите без компромис, с реална сервизна гаранция и минимален риск от аварии и нужда от подмяна. Хиперинверторните климатици, например, имат най-дългите експлоатационни периоди от всички предложения на пазара, над 10 години без нужда от подмяна на компоненти.

В този период, вие и вашето семейство ще спестите електричество на стойност много по-голяма от първоначалната инвестиция, която сте направили за уреда.

Накратко и за двете – за и против

Аргументите ЗА закупуване на конвектор втора ръка или климатик втора ръка за Варна, е това, че първоначалната ви инвестиция е значително по-ниска. Това е нещо, което вълнува много хора и ако беше трайно решение щеше да е добре за всички.

Аргументите ПРОТИВ са на страната на разума като гласят, че рисковете от незнание за реалната история и експлоатация на уреда са значително по-големи от евентуално спестените пари.

Едно правило, което ние от магазина за електроуреди за отопление на ток Eclima.bg следваме, е че разочарованието от ниското качество е значително по-трайно от удоволствието от спестените пари. Ако търсите трайно решение, което да се грижи за комфорта в домашни или офис условия, изберете нови продукти, които реално могат да ви гарантират, това което търсите.

Коментари

Напишете коментар

captcha comment
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.