fb pixel img

Оотпление с конвектори - заслужава ли си

Оотпление с конвектори - заслужава ли си

Публикувана от: Alpha Публикувана на: 09/01/2023 Прочетена: 354 Коментари: 0

Балансът в природата налага редуването на любимите ни летни месеци със студената зима, а в тази ситуация на нас остава да се чудим кой именно е най-добрия начин да се отопляваме, когато температурите падат.

Цивилизацията е движена отчасти от това, че човекът е овладял огъня, но за щастие в днешно време не ни се налага да го използваме за отопление – има най-различни уреди, които вършат тази работа.

Екипът на Eclima.bg цели да ви помогне да направите правилния избор на най-подходящото за вас отоплително тяло, което ще ви донесе максимални ползи. Ето защо, в тази статия ще ви споделим всичко, което трябва да знаете относно отопление с конвектори.

Как функционират конвекторите

Конвекторите се делят на различни видове според принципа си на работа. В зависимост от начина, по който загряват въздуха, те могат да бъдат електрически или вентилаторни конвектори.

Общото между двата вида е, че за разлика от климатиците, те не затоплят въздуха посредством хладилен агент като фреон, а чрез нагреватели, които работят с електричество или вода. И при двата вида въздухът, засмукан от конвектора, преминава през нагревателя и бива върнат в помещението приятно затоплен.

Вентилаторния конвектор, който нагрява посредством водата в топлообменника, съчетава принципа на работа на климатика и радиатора. Освен за отопление, уредите могат да бъдат използвани и за охлаждане в горещите месеци.

Защо тези отоплителни тела са наречени именно по този начин? Принципът им на действие използва естественото движение на въздуха, познато като „конвекция“, откъдето идва и името на уредите.

Конвекторите отопляват изключително уютно, тъй като работят по максимално естествен начин. С тях не усещаме неприятна въздушна струя, но се наслаждаваме на топлинен комфорт.

Какво представлява монтажът на конвектор

Конвекторните отоплителни уреди се различават и според начина, по който се инсталират.

Често потребителите избират свободностоящи конвектори, тъй като при тях не е необходим монтаж. Поставяте ги в помещението, включвате в контакта и много скоро ще започнете да усещате приятна топлина.

Предлагат се и такива модели, които са подходящи за стенен или таванен монтаж. Всеки от видовете има своите предимства, които следва да вземете под внимание, когато закупувате конвектор, за да изберете най-подходящия модел за вашите нужди.

Какви са предимствата на отопление с конвектори

Една от главните причини хората да предпочитат отопление с конвектори е това, че то е много по-ефективно за разлика от това с радиатор например. Тези отоплителни тела загряват въздуха много по-бързо и мощно и същевременно използват много по-малко ток.

Освен това, те са изключително компактни, като дори се предлагат модели, които могат да бъдат вградени в стената без да заемат от свободното пространство в помещението.

Едно от най-големите им предимства е, че при достигане на желаната температура те автоматично намаляват оборотите си, което пести много енергия.

Немаловажна е и достъпната цена на конвекторите – обикновено тя може да бъде смайващо ниска за качеството на отоплението, което предлага уредът.

Как да настроим конвектора за икономична работа

В днешно време пазарът предлага отоплителни тела с висок клас на енергийна ефективност. Най-добрият начин да намалите сметките си е като изберете такъв тип уред, но има допълнителни неща, които можете да приложите, за да оптимизирате потреблението на ток.

Най-ефективно работи конвекторът когато не го изключвате в случаите, когато не сте у дома, а просто го настроите на по-ниска температура. Включването и изключването на уреда харчи много повече ток, отколкото това да го оставите да работи постоянно на ниска температура.

Повечето отоплителни тела позволяват и да ги настроите да работят на икономичен режим. По този начин пестите енергия и същевременно получавате достатъчно добро отопление.

В случай, че монтирате стенен конвектор е важно да се уверите, че не го поставяте на височина, по-голяма от 15-тина сантиметра от пода, тъй като там е най-студеният въздух, който най-бавно се загрява. Ако монтирате уредът по-високо ще му бъде необходимо много по-голямо количество енергия, за да осигури ефективно отопление.

Как да регулирате температурата чрез термостата

Много от моделите конвекторни уреди са снабдени с термостати, посредством които можете да регулирате температурата и режима им на работа.

Термостатът може да бъде механичен или електронен, като в днешно време електронният е предпочитан, тъй като е много по-ефективен. Чрез него можете да зададете желана температура, която конвекторът да достигне, след което автоматично да намали оборотите.

Някои дигитални термостати позволяват да програмирате режима на работа на уреда за цяла седмица.

Коментари

Напишете коментар

captcha comment