fb pixel img

Термопомпени системи вода-вода

Геотермалните технологии са особено екологичен и икономичен начин за отопляване на малки и големи помещения. В страни като Исландия, затоплянето на обществени и частни сгради става изцяло чрез употребата на затоплени подпочвени води.

За тази цел се използват термопомпи вода-вода, които извличат топлата вода от дълбочини вариращи между 4 и 15 метра под замръзналата повърхност на земята.

В България този метод на затопляне на домове също нашумява, особено в последните 10 години, тъй като геотермалните отоплителни уреди са сред най-енергоефективните в света.

Какво представляват новите термопомпи вода-вода

Термопомпите за извличане и циркулиране на топла подпочвена вода, са особен клас електроуреди, които специализират в извличането на дълбока подпочвена вода от налични кладенци.

Много често тази технология има приложение не само в региони, в които има изявена вулканична дейност, но и също така в други части на страната без геотермална енергия.

Това е така, защото много често водата, дори в места без вулкани, е поне с 12-16 градуса по-топла от тази на повърхността. С помощта на термопомпа, тази вода се изважда и се циркулира през къщата, като така затопля включените консуматори към системата.

За операцията на самата помпа е нужно електричество, но то е едва 5% от електроенергията, която е нужна за затопляне на дома само на електричество, както е при климатиците.

Какъв вид термопомпа да изберете

Видовете на термопомпите се определят според дълбочината на кладенците, с които могат да работят. Важно е също така да се определи къде и на каква дълбочина ще се намира вторият попивателен кладенец, който се изкопава за връщане на водата обратно в земята.

Подобен вид инсталация изисква доста висока инвестиция, но за сметка на това е особено издръжлива, с нужда от обслужване едва на 15 години.

Термопомпите се избират също така спрямо обема на водата, която трябва да извличат, като има термопомпи вода-вода, които могат да захранват високи постройки, до пет етажа наведнъж.

Добре е да се консултирате с нашият екип, за да ви помогнем и да определим кой вариант ще бъде най-подходящ за вашият вид водоем, дълбочината на водата, както и видът на сградата, която ще се отоплява.

Защо можете да разчитате на селекцията от Eclima.bg

Ние, за разлика от всички останали, не цели само да ви продадем продукт, а е да ви помогнем да откриете това, което е най-правилно за вас и вашите нужди.

Затова екипът на Eclima.bg е отворил няколко звена за контакти, чрез които можете да се свържете с нас, за да ви помогнем тогава, когато най-много имате нужда от това.

Термопомпената система вода-вода извлича хидротермалната енергия от подпочвените води и я предава на водата, загряваща радиаторите и други отоплителни уреди у дома, посредством два топлообменника.

Когато топлинната енергия попадне в термопомпата през специална сонда, тя преминава през топлообменника, който съдържа фреон. Специален компресор придава налягане на фреона, при което той кондензира и отделя топлина, която допълнително загрява подпочвената вода и по този начин тя идва до нас много по-гореща.

Другият топлообменник също работи с фреон, но той служи за изстудяване на водата, в случай, че времето е топло и желаем да използваме термопомпата за охлаждане. В него при преминаване на водата през топлообменника, фреонът се изпарява, което значително повишава температурата в обменника, в следствие на което водата се охлажда и идва при нас студена.

В случай, че във вашия регион са налични необходимите условия за ефективната употреба на термопомпени системи вода-вода, е препоръчително да се възползвате от техните предимства. Те са дори по-енергийно ефективни от системите въздух-вода и могат значително да намалят разходите ви за отопление.

Част от причината за това е фактът, че температурата на подпочвените води е висока целогодишно. Това означава и че няма да се нуждаете от допълнителни уреди за отопление и климатизация, тъй като ще изпитвате топлинен комфорт през всеки сезон.

Друго предимство на тези системи е това, че те са изключително компактни. За монтажът им не е необходимо голямо пространство.

Ако сте решили да се възползвате от предимствата на системата вода-вода и се нуждаете от насоки и съвети при избора си, можете да се обърнете към екипа на Eclima.bg.

Няма продукти в тази категория.

5.00 | 1