fb pixel img

Наръчник за пролетно почистване на климатика

Наръчник за пролетно почистване на климатика

Публикувана от: Marchela Публикувана на: 22/04/2021 Прочетена: 612 Коментари: 0
Пролетта дойде, а с нея и времето за основно пролетно почистване на дома. Освен че трябва да използвате това време, за да премахнете праха и мръсотията, натрупани във всяко кътче на Вашия дом, е необходимо да се погрижите и за пролетното почистване на климатика. В днешната статия ще Ви предоставим нашия наръчник за профилактика на климатици.

Защо пролетното почистване на климатика е важно?

Замърсяването на климатика е особено опасно за здравето, ако имате алергии. Когато въздухът не преминава свободно, компресорът на климатика работи по-трудно и харчи повече ток. Ето защо извършването на сезонна профилактика гарантира по-чист въздух у дома, по-икономична работа и дълъг експлоатационен живот на Вашата климатична техника.

Основни стъпки при профилактика на климатик

Най-важната и първа стъпка, която никога не трябва да пропускате е изключването на климатика от захранването.

Почистване на филтрите на вътрешното тяло

Във вътрешното тяло на климатика се намират прахови филтри, които имат нужда от регулярно почистване. Те изглеждат като ситна мрежа и се намират под предния капак на вътрешното тяло, откъдето се засмуква въздух. 

За да почистите филтрите, се налага да отворите предния капак на вътрешното тяло и да ги свалите. Достатъчно е да ги измиете с топла вода и да ги оставите да изсъхнат. Уверете се, че филтрите са напълно сухи, преди да ги сложите обратно на мястото им. Съществуват климатици с въздухо пречистващи филтри (йонизатори и други), които също можете да ги свалите и почистите. Обикновено такъв тип филтри се подменят на 1-2 години в зависимост от честотата на използване на агрегата.

Препоръчва се на всеки 2-3 седмици да се извършва почистване на филтрите. Ако все пак изпитвате затруднения, използвайте инструкциите за употреба, придружени към всички климатици, където е посочено как да направите почистването.

Почистване на клапите и вътрешния топлообменник

Жалюзите - клапите може да почистите на място или да ги свалите, в зависимост от замърсяването. Ако сте убедени, че може да ги поставите обратно на мястото им е по-добре да ги свалите. Почистването на клапите става с парцал или прахосмукачка. Ако е необходимо ги измийте с вода и ги подсушете след това.

Вътрешният топлообменник на климатика е препоръчително да се почиства веднъж годишно. За да направите това сами отворете панела на вътрешното тяло, свалете филтрите и с помощта на прахосмукачка внимателно почистете краищата на топлообменника. Може да използвате и четка с дълъг косъм. Бъдете внимателни с острите ръбове на ребрата.

Почистване на външното тяло

Пролетта е най-подходящият сезон за почистване на външното тяло на климатика, както и за проверка на всичките му режими на работа. Препоръчително е да възложите профилактиката и почистването на външното тяло оторизиран сервизен център.

Това което можете да направите сами (в зависимост от разположението на тялото) е да почистите праха отвън с прахосмукачка.

Помислете за покупка на нов климатик

Пролетта е най-доброто време за инсталиране на нов климатик - точно преди идването на лятото, когато ни е нужна добра климатична система за справяне с жегата. 

Ако сте решили че е време да подмените старата климатична техника с нова по-ефективна, разгледайте нашият богат продуктов каталог с най-добрите климатици на Топ цени с Безплатна доставка в цяла България.

Като обобщение, най-важното е да почиствате праховите филтри на всеки 2-3 седмици. Поне веднъж годишно (най-добре през пролетта) е препоръчително да извикате професионалист, който да провери налягането в система и да направи цялостна проверка на климатика във всички режими на работа.

Свързани продукти от статията

Подобни статии

Коментари

Напишете коментар

captcha comment