Високи нива на комфорт и енергийна ефективност с термопомпи

Високи нива на комфорт и енергийна ефективност с термопомпи

Публикувана от: Marchela Публикувана на: 31/03/2021 Прочетена: 199 Коментари: 0

Възобновяемите енергийни източници играят все по-важна роля сред климатичните промени и постоянното увеличаване на електроенергията. Освен че са по-екологични, те осигуряват и икономично и комфортно отопление и охлаждане за дома.

Когато става въпрос за използването на възобновяеми енергийни източници, най-съвременните технологии залагат на термопомпите. Те са комплексно и много ефективно решение, което се грижи за високите нива на комфорт и енергийна ефективност за всеки дом.

Какво е термопомпа?

Термопомпата представлява хладилна машина или т.нар нагревател, която премества енергия във вид на топлина от едно място на друго. Тя използва топлинната енергия, която се съхранява във въздуха, почвата или водата и осигурява уют и топлина в климатизираното място. За разлика от системите за отопление на дърва, въглища, ток или газ, термопомпената система работи чрез сложен технически процес, а не чрез изгаряне. Освен това, тя има в пъти по-малко разходи за поддръжка и закупуване на ресурси.

Термопомпените системи намират приложение при охлаждане, отопление и производство на топла вода за бита в кооперации, обществени сгради, къщи и др.

Какъв е принципа на работа на термопомпата?

Принципа на работа на термопомпа може да се сравни с този на хладилника, с разликата че хладилникът отнема топлината от помещението. Процесът при нея протича обратно – топлината се отдава вътре в помещението.

Термопомпите се характеризират с двупосочен принцип на работа. Те преместват топлина от първия към втория топлообменник и обратно. По този начин те затоплят или изстудяват средата, която има нужда от климатизация.

Във всяко жилище могат да се съчетаят термопомпа с радиатор, бойлер, конвектор или подово отопление. Ако целта ви е охлаждане се препоръчват най-вече конвектори, с които температурата на въздуха в помещенията, които не се охлаждат или отопляват непрекъснато, да се достигне много по-бързо.

Важна особеност при действието на работа на термопомпата е наличието на специален работен флуид (фреон), който последователно се втечнява и изпарява.Този фреон притежава свойството при относително ниски температура да се изпарява и да приема топлина. Ако температурите са високи, енергията се отдава и фреонът кондензира отново.

Какъв е разхода на ток на термопомпите?

Термопомпите представляват изключително икономичен и екологичен уред, който не съдържа вредни емисии, а същевремнно с това притежават висока ефективност. При консумация на 1 kW/h електроенергия, се отдава 4 kW/h топлинна мощност, като намалява разхода на ток с 65 – 80 %.

В тази хладилна машина е заложена съвременна технология, чрез която може допълнително да се съкрати дневната работа като се програмират часове. Това допринася още веднъж за по-ниските сметки.

Видове термопомпи

Термопомпите се делят на три вида, според начина на извличане на енергия.

Термопомпа въздух-вода

Тя извлича топлинна енергия от външния въздух и я премества в парната инсталация. Коефициентът на енергийна ефективност (COP) на системата зависи от атмосферните условия и е плаващ спрямо външната температура на въздуха.

Термопомпите въздух-вода се използват при ново строителство или реновиране на стара инсталация на сграда, която се с добра изолация.

Термопомпа вода-вода /геотермални термопомпи/

Тази система извлича топлинна енергия от подземни води с температура между 7-14 °C целогодишно. Тя е високоефективна, тъй като трансферира енергия, отколкото да я създава. Геотермалните термопомпи са с висок коефициент на енергийна ефективност, изразен в COP на машината – между 5 и 8 °C.

За изграждането на такъв тип инсталация са необходими геотермални проучвания, тъй като при изчисляването на топлинната мощност и вида термопомпа има изисквания за водата и дебита.

Термопомпа земя-вода

При нея топлинната енергия се извлича директно от земята. Високата ефективност при отопление и охлаждане се допринася от температурата на почвата – 10-14 °C. Коефициентът на енергийна ефективност COP е около 5, което намаля разхода на електроенергия със 80%.

Най-широко разпространения модел термопома е въздух-вода. Това се дължи на сравнително по-ниската пърночална инвестиция и фактът, че не зависи от природните особености на дадения парцел.

Най-добрите термопомпи

  1. Термопомпа Gree Versati II – е система въздух-вода с марка Gree, която притежава DC Inverter компресор. Работи при външна температура до -20 °C. Осигурява вода с температура до 55 °C, с което имате топла вода по всяко време. Адаптира се към бойлери или нови инсталации с подово отопление.
  2. Термопомпа LG Therma V R32 – осигуряват надеждно и мощно отопление, като работят при изключително ниски температури от -25°C. Освен това предлагат максимална температура на изходящата вода от 65°C. Therma V R32 може да се управлява лесно и бързо по всяко време чрез приложениеот LG SmartThin Q. Подходяща е за всеки дом, тъй като се монтира лесно и гъвкаво.
  3. Термопомпи Mitsubishi Electric Ecodan – представляват ново поколение икономични природосъобразни системи за охлаждане и отопление. Характеризират се с напреднало инверторно управление, точен температурен контрол и компактен дизайн. Еcodan се отличава със своето уникално енергоспестяване, високи нива на комфорт и лесна експлоатация и поддръжка.

Ние от Еклима ще ви помогнем да направите правилен избор коя е най-добрата термопомпена система за вас.

Свързани продукти от статията

Коментари

Напишете коментар