fb pixel img

Режим и настройки на климатика

Режим и настройки на климатика

Публикувана от: Alpha Публикувана на: 24/09/2021 Прочетена: 5534 Коментари: 0

При промяна на времето навън е удачно да променим и начините, по които охлаждаме или затопляме домовете си. За хората с климатик това означава постепенна промяна на температурата на климатика, като често клиенти ни задават въпроса на колко градуса трябва да духа климатикът на топло.

За да ви помогнем с подобни настройки е важно първо да разберем различните им функции, както и какво трябва да направите, ако климатикът ви духа студено, но не и топло.

С какви настройки и при какъв режим работи най-икономично климатика

Стоковият автоматичен режим на климатик е един от най-добрите и сигурни начини да подсигурите ефикасната му работа.

Това са настройки, които самият производител е създал чрез тестване на уреда в лабораторни условия под влиянието на различни променливи, за да види кои стойности ще са най-ефикасни и подходящи за генерално ползване.

Ефикасна работа при отопляване на помещение

Ако все пак искате да настроите климатика да работи възможно най-ефикасно, е важно да обърнете внимание на разликите между външната и вътрешна температура. При ниски градусови стойности през зимата, външното тяло има нужда от размразяване, за да достигне конкретна топлота, която съответства на зададените градуси на помещението.

Този процес на размразяване изисква доста енергия и за да избегнете замръзването е важно през зимата да не изключвате климатика. Можете да го оставите да работи на ниски градуси, за да може да поддържа външната перка подвижна и активна.

Ако изключите климатика, температурната разлика между външното тяло и стаята ще е прекалено голяма и ще е нужна доста енергия, за да се достигне до желаните стойности. Когато оставите климатика да работи на ниски градуси, дори когато ви няма у дома, ще се радвате както на приятно отоплен дом при прибиране, така и на по-ниска консумация на ток.

Настройки за ефикасно изстудяване

За да охлажда климатикът ви ефикасно е особено важно скоростта на вентилатора да бъде пусната на автоматичен режим. Това ще реши проблема със създадената влажност на въздуха и така ще се намали усещането на тежест във въздушния поток.

Важно е също така да нагласите дифузера да е насочен нагоре, за да може да вдига студения въздух нагоре. По пътя на конвекцията това ще създаде усещането за много по-равномерно разхлаждане на стаята и ще намали консумацията на електроенергия.

Настройки на климатик – каква е тяхната функция

Ако се загледате в дистанционното на вашия климатик, ще видите няколко добре познати символа, чиято функция не винаги е толкова добре разбрана. По-долу ще опишем основните функции върху дистанционното на климатика и какви са техните ползи.

Мощен режим (или режим „увеличен капацитет”)

Този режим се използва за бързо нагряване или изстудяване на едно помещение, като така значително се намаляват киловат часовете, нужни за достигане до желаната от вас стойност. При продължителна работа на климатиците, консумацията на електроенергия може и да се повиши, за това е желателно да се прибягва към него само при нужда от бърза климатизация на помещението.

Таймер и часовник

Подобни функции има на почти всички модерни климатици, с много малки изключения. Таймерът се използва, за да се зададе точен час на климатика, спрямо който може да се настрои включване или изключване на уреда, както и стартиране на конкретни режими на работа.

Саморестартиране

В случай на прекъсване на електрозахранването към уреда, той запазва предишната си дейност и програма, като самостоятелно се включва без намеса от собственика си. Тази функция запазва настройките, които уредът запомня по време на работа, до 48 часа.

Диагностика на системата

Тук на дистанционното излиза информация за статута на налични проблеми чрез изписване на конкретен сервизен код. Тази функция е полезна при решаването на проблеми като това климатикът да не духа топло при зададена такава функция през дистанционното.

Автоматичен режим на работа

Това е най-ефикасният режим на работа, като неговата функция е да затопли или изстуди едно помещение, като запазва зададената температура с 2 градуса нагоре или надолу. Този режим използва всички функции на климатика, като увеличаване и намаляване на оборотите, движение на дифузера нагоре и надолу (в зависимост от това дали изстудява или загрява помещението).

Sleep mode (режим за сън)

Това е режим, който е специално създаден, за да гарантира възможно най-комфортните условия за спане на човек. При активация, уредът поема контрол над температурата и влагата в помещението, като намалява скоростта на вентилатора, за да намали шума докато режимът е активен.

Режим на самопочистване

Този режим се грижи за почистването на вътрешното тяло, като се фокусира върху премахването на конденз и влага в дюзите на уреда. След активация на режима, дифузерите се затварят и скоростта на перката се увеличава, като постепенно се покачва температура във вътрешността на тялото – така се изпарява и отделя цялата влага и всички бактерии хранещи се от нея.

Икономичен режим на работа (economy)

Този режим е един от най-ценените, тъй като позволява на потребителя значително да намали консумацията на електроенергия. При активиране на функцията, климатикът автоматично поема контрол над температурата в помещението, като ограничава оборотите на перката във вътрешното тяло, съответно се оптимизира работата и на въздушните завеси, както и тяхното движение.

Продължително ползване на режима може да доведе до спад (при отопляване) или увеличение (при охлаждане) на стайната температура, за това е желателно увеличаване на мощността на климатика, за да се компенсира.

Коментари

Напишете коментар

captcha comment