fb pixel img

Климатици на изплащане

Климатици на изплащане

Публикувана от: Alpha Публикувана на: 21/09/2021 Прочетена: 416 Коментари: 0

На българина вече не му е никак чуждо да пазарува на изплащане, независимо дали е някакъв електроуред, кола или дори къща. Всъщност за 2020 година, по данни на БНБ, статистиката за потребителските кредити показва, че българите са дали над 25 млн. лева в кредити, като 50% от тази сума е била отделена за електроуреди на изплащане.

Ние от Eclima.bg също предлагаме климатици на лизинг без оскъпяване и за това решихме днес да направим една бърза справка. Днес ще разберем кое всъщност е по-добре - да се закупи климатик от стартов клас за 1000лв, или климатик от висок клас като хиперинверторните климатици на Mitsubishi Electric, но на изплащане.

Каква е истината – спестяват ли високите класове климатиците пари

Тезата, която оправдава цената на хиперинверторните климатици, е че те са невероятно ефикасни, често дори при високо натоварване не падат под енергийна ефективност А++. Подобен вид инвестиция се изплаща в дългосрочен план, тъй като това значително намалява консумацията на електроенергия.

За сметка на това, ако сте закупили климатик на промоция за голяма площ, с висока ефективност, неговата базова цена, без включен монтаж, ще надхвърли 2000 лева. Дори да има голяма вероятност да не разполагате с ликвидни средства, за това и има изплащания на лизинг.

За да разберем темата по-подробно и да добием яснота за ефективността на подобен вид електроуред, ще разгледаме най-високите класове климатици и това колко електроенергия (kW) консумират те. За целта ще използваме един висок клас климатик като Mitsubishi Electric MSZ-LN25VGR/MUZ-LN25VG RUBY RED, 9000 BTU.

Неговата средна консумация за 1 час непрестанна работа е 0.58 kW при режим на отопляване и 0.485 kW при охлаждане, което при текуща пазарна цена от 0.14666 лв/кВтч е 14 стотинки + ДДС и всички други добавени такси по електроснабдяването на битови потребители.

Това ще рече, че един час отопляване при дневна електроенергия от климатик висок инверторен клас, ще ви струва само 14 стотинки.

Ако приложим същата сметка върху стартов клас климатик с почасова консумация от 0.98kW, ще видим, че неговата консумация за час от дневната електроенергия е 24 стотинки. Това са 24kW часа за едно денонощие, което прави 5.80лв за ток на ден само от работата на климатик.

При средна консумация от 12kW на ден при стартовите климатици, това са 87 лева на месец само за ток. В сравнения с тях, инверторните климатици харчат по 14 стотинки на час, при отоплителен период от 12 часа на ден за 30 дни, това са 50,4лв, с повече от 37лв разлика в консумацията.

Как един климатик на изплащане ви спестява пари

Ако вземем стойностите от горе и ги приложим върху вноските за един климатик на изплащане без оскъпяване за период от 24 месеца, излизаме със следните цифри. Месечна вноска за климатик без лихва излиза 108лв + средната месечна консумация от 50,4лв прави крайна цена от 158лв на месец за един наистина енергоспестяващ климатик.

Имайки предвид, че този среден клас климатици са предвидени за помещения от 15 до 20кв.м ни става ясно, че едно семейство може спокойно да обслужва своя дом, без да се страхува от високи сметки за електричество.

В сравнение с това, един стартов клас климатик за помещение от 15 до 20кв.м консумира средно 87лв на месец, което за отоплителен период от 5 месеца е 435лв. При уред на стойност под 1000лв, подобна консумация на практика се изравнява със стойността на уреда, а това става още по-плачевно през охладителния период, където консумацията на ток се качва с 0,4 kW.

С разлика от 37лв на месец, само от консумацията на двата вида климатици става ясно, че в период от 2 години, вие спестявате 888лв, което е 1/3 от стойността на средния клас климатик.

Само чрез по-добра консумация вие успявате да изплатите климатика и с улеснено онлайн кандидатстване целият процес е в пъти по-удобен, бърз и крайно безопасен. С оглед на тази информация и статистиката, вече разбираме защо много от нашите сънародници избират да вземат климатик на лизинг.

Защо е по-добре да вземете висок клас климатик

След като изразихме разликата между средните и начални класове климатици, става ясно, че твърдението, че един подобен климатик ви пести пари, не е просто маркетинг техника, а е реалност, от която вие можете да се възползвате.

А защо да не инвестирате и в хиперинверторен климатик с по-голям обсег на работа и повече контрол върху движението на въздушните струи? Там консумацията е по-висока, но за сметка на това получавате повече за изразходваната електроенергия, като коефицентът за отдадена отоплителна енергия на един хиперинверторен климатик е 1.80-6.80-9.30 kW за консумирани 1.81.

Тези уреди са предназначени за значително по-големи площи от 50 до 55кв.м, което ги прави идеални за отопляването или охлаждането на един цял апартамент или етаж от къща. Ако закупите подобен климатик на изплащане без оскъпяване, вие не само се сдобивате с наистина мощен продукт, но и с една дългосрочна инвестиция.

Климатиците са дългосрочна инвестиция

В света има два вида инвестиции – дългосрочни и краткосрочни. За това и от Eclima.bg се фокусираме върху предлагането на продукти, които се превръщат в изключително ценни в дългосрочен план.

Реално няма значение дали ще изберете мощен хиперинверторен климатик, който ще топли цялата къща, или инверторен за една стая – и в двата случая получавате 1:1 съотношение между консумация и производителност.

Една краткосрочна инвестиция, каквато би била климатик от стартов клас, може да задоволи вашите изисквания, но един значително по-ефикасен климатик на изплащане с 0% лихва, ще ви даде много повече отколкото ще вземе.

Това се базира на законите за конвекцията – колкото по-голяма е площта за отопляване, толкова повече мощност е нужна за обслужването на това пространство. В контекста на консумацията на електроенергия, хиперинверторен климатик с kW за отопление от 3.5kW ще харчи 16.1лв за работен период от 20 часа, но за сметка на това ще произведе над 11.50kW топлина.

За помещение с размер от 80 кв.м това е едно страхотно съотношение, особено имайки предвид това колко много би струвало отопляването на подобно пространство със стартов климатик.

Как да прецените какъв климатик да закупите на изплащане

Ако търсите добри условия за климатик на изплащане и не сте сигурни точно какъв да вземете, обърнете внимание на размерите на помещението, което ще обслужвате, както и цената на един киловат час електроенергия във вашия район.

Ако помещението ви е под 50 кв.м то тогава можете спокойно да инвестирате в един среден клас инверторен климатик и да „избиете” инвестицията в рамките на 4 години.

Коментари

Напишете коментар

captcha comment