fb pixel img

Какво представлява функцията DEFROST?

Какво представлява функцията DEFROST?

Публикувана от: Admin Публикувана на: 13/02/2023 Прочетена: 96 Коментари: 0

Чудите ли се защо понякога климатикът е в режим на отопление, а духа студен въздух?

Отговорът е лесен – защото климатичната система е в режим Defrost.

Как функционира режим Defrost?

Наименованието на този режим произлиза от английски и означава размразяване. Този режим предотвратява от замръзване и заскрежаване топлообменника на външното тяло в студени дни и предпазва климатичната система от повреда. Самият процес практически се изразява в смяна на режима на работа от отопление към охлаждане и обратно.

Когато уредът е включен в режим отопление, фреонът загрява вътрешния топлообменник, като в същото време охлажда външния. В комбинация с лоши метеорологични условия – студ, влага, мъгла – по външното тяло на климатичната система се образуват скреж и лед.

За да се избегне замръзване на системата, режимът се включва автоматично, благодарение на температурен датчик, намиращ се във външното тяло на климатика. По време на размразяването вентилаторът на вътрешното тяло спира работа и през този период климатикът не затопля помещението, а използва топлината, за да размрази образувалият се от конденза лед и скреж по топлообменника на външното тяло. Процесът трае средно 10 минути в зависимост от различните марки и модели климатици.

Как да разберем, че се е активирал режим Defrost?

Със стартирането на режим Defrost при някои модели климатици се включва светлинен индикатор на вътрешното тяло на климатика или се изписва „df“ на дисплея му (в случай, че климатикът е оборудван с дисплей на вътрешното тяло). При други модели същата индикация „df“ може да бъде изписана на дисплея на дистанционното. А при трети е възможно да липсва каквато и да е индикация, в този случай климатикът просто изпуска студен въздух за 5-10 минути, докато трае размразяването.

Колко често се включва режим DEFROST?

Това зависи най-вече от външната температура, влажността на въздуха и модела климатик. Колкото по-студено и влажно е навън, толкова по-често ще се включва функцията, за да предпази топлообменника на външното тяло от обледеняване. При лоши метеорологични условия размразяването стартира на около 40 мин. до един час. Колкото по-затоплен е въздухът в помещението, толкова по-бързо ще се саморазмрази външното тяло. Колкото по-често климатичната система преминава в режим Defrost, толкова по-малка е вероятността тя да замръзне и това да доведе до повреда. Климатиците от висок клас и последно поколение разполагат с максимално прецизирана функция Defrost, която гарантира по-голяма производителност и устойчивост на системата.

Запомнете – Не прекъсвайте работата на климатика в режим Defrost!

За да се е стартирал режим Defrost, това означава, че датчикът е отчел нужда той да бъде активиран, за да се предотврати евентуалното замръзване на външното тяло. След като съществува такава опасност от заскрежаване на тялото, то НЕ ИЗКЛЮЧВАЙТЕ климатичната система! Ако спрете и отново пуснете климатика без да е завършил този режим, рискувате натрупването на повече лед, който вече трудно би могъл да бъде размразен автоматично, а това от своя страна може да доведе до много по-сериозни повреди за цялата система.

Не изключвайте климатика през зимните месеци

През студените дни климатикът не бива да бъде изключван. Това ще гарантира, функцията Defrost да се включва автоматично при необходимост, което ще поддържа външното тяло винаги размразено и работата на климатика ще бъде по-ефективна. Вместо да изключвате климатика е по-добре да регулирате температурата, правейки я с няколко градуса по-ниска и по този начин системата ще работи равномерно без натоварване и ще изразходва значително по-малко количество електроенергия.

Коментари

Напишете коментар

captcha comment