fb pixel img

Какво е BTU на климатик и изчисляване на квадратура на стая

Какво е BTU на климатик и изчисляване на квадратура на стая

Публикувана от: Alpha Публикувана на: 31/08/2021 Прочетена: 14551 Коментари: 0

Не е нужно изборът на един климатик да се превръща в ракетна наука или неврохирургия, за да се сдобие един човек с правилния за неговите нужди климатик.

И все пак, има универсални и основни неща, с които е добре да се съобразяваме при селектиране на климатик за дома или офиса. Те са важни най-вече защото ще ни помогнат да инвестираме средствата си правилно, но и защото можем многократно да намалим сметката си за ток, и то перманентно.

Кои фактори са важни при избор на климатик спрямо BTU - мерната единица за мощност

Важно е да вземем предвид особеностите на помещението, като квадратура на стая, положение на помещението, наличието на външна или вътрешна изолация, вид на дограмата, както и подовата настилка. Всички тези фактори, поотделно може да изглеждат сравнително незначителни, но когато се съберат доста бързо се натрупват като влияние.

Ако стаята, за която купувате климатик е северна, това означава, че получава малко слънце през деня и следователно е по-студена от другите. Подобни помещения изискват повече мощност и разход на енергия, за да се поддържат топли, за това и за тях се избират една идея по-мощни уреди, или пък се инвестира в изолация, 3-камерна дограма и по-мощен климатик.

Важно е и да се вземе предвид обемът на помещението, който се измерва в кубични метри и има директно отношение към количеството въздух в едно помещение. За да разберете дали избраният от вас климатик е достатъчно мощен да затопли помещението, е важно да се обърне внимание на неговото БТУ (BTU – Британски термични единици).

Както можете да видите на сайта на Eclima.bg, много производители на климатици избират да обозначат мощността на техните електроуреди с BTU, което е мерна единица за мощност. Във Великобритания използват паунд като мерна единица и всъщност затоплянето на 1 паунд, около 0,45 кг вода, с 1 градус по Фаренхайт, равносилно на 0,56 градуса по Целзий, е всъщност 1 BTU.

В контекста на мощност, BTU повишава топлината в помещението, като за да се постигнат желаните градуси в помещението е необходима значително повече енергия. За да излезем от теоретичното и да навлезем в практическото, 1000 BTU/h е равно на 0.293 kWh, което по сегашна тарифа на ЧЕЗ за дневна енергия е равно на около 8-9 стотинки за 1 час работа при тази мощност.

Как се изчислява кубатура на стая

Освен мощността, важен фактор е и обемът на помещението, което се смята като се вземе квадратурата на пода и се увеличи по височината на помещението. Важно е също така да знаете как се смятат квадрати, тъй като те също са в основата на сметката на кубатурата на помещение.

При стая с размер от 4м дължина и 5м широчина получаваме 20м2. От там, ако вземем едно помещение с квадратура от 20-25 м2 и увеличим по средностатистическата височина на една стая в България (2.6м), то имаме грубо около 60 м3 помещение.

Всеки климатик, освен разход на енергия, има и изходяща енергия. За да се затопли 1м3 площ са нужни средно 65W изходна енергия. Ако се вземат тези стойности и се умножат по примерното ни помещение (60м3) имаме 60м3х65W = 3900W, което се равнява на приблизително 4 kWh нужна енергия.

Важно!!!

Изключително съществено е да правим разлика между нужната мощност за отопление на пространството и реално изразходваната от климатичния уред. Климатиците са енергийно ефективни за отопление или охлаждане, тъй като консумират 3-5 пъти по-малко електричество от конвенционен нагревател. Това означава, че спрямо примера по-горе, ако за отоплението на около 20-25 квадрата стая е нужна 4 kWh електроенергия, то климатикът, способен да генерира такава енергия, би харчил не повече от 1 kWh ток.

Съвременните климатици изразходват от 0,6 до 1 kWh електроенергия в процес на отопление или охлаждане, като цифрата варира в зависимост от коефициента на енергийна ефективност. От друга страна тези климатици са способни да генерират 3-4-5 kWh енергия, която да загрява или охлажда самото помещение.

Това обяснение е свързано с факта, че отоплението с климатици е икономично, тъй като за сравнение една духалка няма как да отопли подобно помещение, а разходът й е 2 kWh (двойно повече от климатика). Един конвектор, нужен за отоплението на стая с 20-25 квадрата, би харчил 2-2,5 kWh, което е до 3 пъти повече от климатика, спрямо посочените технически данни на съответните марки.

Каква мощност климатик ни трябва за хол или спалня

Благодарение на тези сметки не ни е нужен калкулатор за квадратура на стая, а по-скоро са ни нужни основните мерки на височина и площ на пода на помещението. След това можем и да вземем предвид предметите, които ще са налични в помещението като гардероби, шкафове, легло и прочее, тъй като те не изискват отопляване и заемат от общия обем.

Ако вашата спалня или хол е с чиста квадратура от 25 кв.м, то можете да извадите размерите на предметите и мебелите по пода и така да добиете по-точна представа за нужната мощност на вашият климатик.

В случай, че това ви се струва като много занимавка, винаги можете да използвате един климатик 12-ка (климатик с мощност 12, 000 BTU). Не е случайно, че толкова много хора се насочват към този уред и си задават въпроса „Климатик 12-ка за колко квадрата е предназначен?”.

Спрямо размерите на вашето помещение е желателно да използвате климатик с малко по-високо BTU, особено ако става дума за отопление. Целта е да се подбере климатик, които може съвсем нежно и незабележимо да вдига или сваля температурата на помещението. Климатиците нямат особен проблем да охлаждат, по-скоро казусите идват при отоплението на стаите.

При стаи с размер под 15кв.м е препоръчително да се избере от инверторните климатици или хиперинверторните икономични климатици до 9000 BTU, което ще се равнява на 2.5kW или така наречените 25-ца. В таблицата е представена информация, от която може да придобиете представа горе долу от какъв климатик имате нужда в зависимост от кубатурата на помещението.

Какво друго освен BTU ни трябва, за да изберем климатик за дома

Както загатнахме по-горе, изборът на климатик не зависи само от силата му но и от размера на помещението, както и следните фактори:

  • Подова настилка;
  • Изглед;
  • Заета площ от предмети плътно до пода;
  • Наличието на високи предмети – шкафове, горен ред шкафове
  • Колко осветителни тела са в помещението;
  • Наличието на компютри;
  • Колко души ще са в помещението;
  • Обща мощност (W) на други електроуреди в помещението.

Макар и покупката на климатик да е възможна без всичката тези фактори, при използването им ще се снабдите с възможно най-близкото до вашите потребности. Монтажът на силен климатик в малко помещение е не само неприятно за пребиваващите, но и няма да е максимално енергийно ефективно. Както вече отбелязахме – климатикът трябва да е малко по-мощен от нуждите на самото помещение. Ако е по-слаб – ще харчи повече ток, ако е по-силен – отново няма да е оптимален разхода на електроенергия.

Ако изпитвате затруднения с прецизирането на мощност на климатика Ви спрямо помещението, винаги можете да се свържете с екипа на Eclima.bg. Ние сме повече от подготвени да ви асистираме с подобни изчисления, както и да ви консултираме за различни уреди намиращи се в нашия онлайн магазин.

Благодарение на повече от 15 години опит в тази сфера, нашите експерти разполагат с познания и практика, която най-добре венчае теоретичното и практичното в едно. За вас крайните резултати ще са добре отоплен или изстуден дом с ниски сметки за ток, без схващане, без дискомфорт от силна струя и без излишни нерви.

Коментари

Напишете коментар

captcha comment