fb pixel img

Икономични отоплителни уреди - на какво да заложите

Икономични отоплителни уреди - на какво да заложите

Публикувана от: Alpha Публикувана на: 30/11/2021 Прочетена: 3229 Коментари: 0

В търсенето на перфектното отоплително решение за дома, българите същевременно се интересуват и от консумацията на електроенергия. Ако вече сте се спрели на уред на ток, то най-вероятно се двоумите между конвектор или климатик.

За да разсеем съмненията и да подпомогнем по-добре информиран потребителски избор, днес от Eclima.bg ще изясним кой от двата уреда е по-ефикасен при отоплителен режим на работа.

Кои са най-ползваните икономични отоплителни уреди

Ако оставим настрана другите начини на отопление като парното, печките на дърва и геотермалните помпи, ще видим, че отоплението на ток е най-популярно в градовете. Това е така, тъй като електричеството е чисто, не изисква поддръжка и работи изключително бързо.

Затова по-долу ще разглеждаме именно двата най-известни и ползвани представители на тази категория – климатиците и конвекторите. И двата уреда се справят отлично при затопляне на въздушни маси в една стая, като основният въпрос, на който ще отговорим днес е „Кое е по-икономично - климатик или конвектор”.

Конвектори или климатик

Принципът на работа на двата уреда изисква загряването на нагревателен елемент, който е основният начин на загряване на въздух, чрез допир до топлата повърхност на реди от реотани. Дотук разликата не е особено голяма, но когато разгледаме самата структура и на двата уреда, става ясно, че единият е по-ефикасен от другия.

Конвекторите са шампион при нагряване – ето защо

Конвекторните печки се разделят на два основни вида – такива със свободно стояща основа на пода и стенни конвектори. От там те могат да се разделят на уреди с различни нагревателни елементи както и:

  • Конвектори на ток;
  • Конвектори с лъчиста маса – вода;
  • Конвектори на пропан;
  • Конвектори на природен газ.

Най-често срещаните в България са тези на ток и тези с водна маса. Тези на ток работят по много семпъл, но и ефикасен начин, тъй като нямат нужда от вентилатор, за да разпределят топлината равномерно.

За разлика от климатиците, конвекторите не изсушават въздуха и работят напълно безшумно, което ги прави перфектното решение за всяка стая определена за отдих.

Принципът на работа на един конвектор е семпъл, най-вече защото се възползва от закона на конвекцията. Студените въздушни маси влизат през дъното на уреда, минавайки от там, те се нагряват и излизат нагоре, стигайки до най-горните точки на помещението.

По този начин се постига невероятна ефективност, която не изисква кой знае колко голям енергиен ресурс. В зависимост от избрана мощност, един конвектор може да харчи най-много до 30-80лв електроенергия ако работи през всички 30 календарни дни, по 9 часа на ден.

Това ги прави особено икономични отоплителни уреди на ток, подходящи за дома или офиса – най-добрият вариант е да разгледате различните немски конвектори в каталозите ни.

Климатиците имат по-широко приложение

Климатиците могат и да топлят и да изстудяват, затова са и първия избор на много хора. Още по-голям плюс е това, че има различни видове климатици, които специализират в различни области на климатизирането на една стая, а именно:

Уредите за домашно потребление варират в два основни класа, инветорни и хиперинверторни климатици. Сред тези класификации могат да се намерят подовите и стенните климатици.

Главната разлика между инверторните климатици и техните хипер версии, е че първите са на по-достъпна цена, а другите са с най-високия енергиен клас от всички отоплителни уреди.

Принципът на работа на един климатик с монтаж на стена, е че загрява въздушните маси благодарение на топла струя въздух, която се затопля от питите във външното и вътрешно тяло. При отопляване, клапите на един климатик сочат надолу, за да излъчват топлината към пода.

По този начин топлината ще се издигне нагоре и ще остави усещането на равномерно отоплено помещение. Тук конвекторите са много по-ефикасни, тъй като затоплят студените маси и ги заменят с топли, докато климатиците излъчват топъл въздух отгоре-надолу.

Техният монтаж на стената ги прави една идея по-неефикасни при отопляване на големи помещения, тъй като топлите въздушни маси се качват нагоре. Конвекторите са в по-добра позиция да топлят, но за сметка на това не могат да изстудяват.

Разлика между инверторен и хиперинверторен климатик

Това са два технологични термина, които се използват в климатичната индустрия да обозначат специални класове енергийна ефективност при работата на компресорите в климатичните тела. Хиперинверторните климатици рядко падат под енергиен клас А+++, a инверторните са А+++ и надолу.

Разликата им в мощностите и функционалностите също има отражение на крайната им цена, като хиперинверторните климатици рядко падат под 2500лв като начална цена за базови модели. За сметка на това инверторните климатици са доста по-достъпни и почти не отстъпват на хиперинверторните при обща консумация.

Хипер версиите са доста по-скъпи и по-мощни, което означава, че харчат повече, но пък и топлят повече. Инверторните са за стаи до 50 квадрата, не харчат много и могат да ви спестят доста грижи.

За да изберете правилния за вас вид климатик, нашата препоръка е да измерите квадратурата на помещението – ако е над 65 квадрата се насочете към хиперинверторен уред. Ако е под 65 квадрата, можете спокойно да се отоплявате цяла зима с инверторен климатик без да плащате високи сметки за ток.

Как да спестите пари още при пазаруване

След като обсъдихме как да спестите пари за отопляване през зимата, е време да ви посъветваме, за това как да спестите пари още при пазаруване. Добрият начин да спестите пари още в началото, е да разгледате промоционалните предложения на Eclima.bg.

Другото добро решение е да пазарувате за климатик на Черен петък. През този период всички онлайн покупки от нашия магазин са с грандиозно намаление, особено при климатици на Черен петък.

Сигурни сме, че всички форуми за климатици ще потвърдят, че най-добрия период в годината за купуване на черен климатик е именно в началото на Ноември. Именно тогава всички онлайн и физически магазини правят огромни намаления – възползвайте се от тях.

Заключение – климатик или конвектор

Ако искате уред, който да ви топли добре и да създава уют в дома ви през цялата зима без да харчи много ток – изберете конвектор. В случай, че търсите уред, който да затопля и изстудява и искате той да бъде икономичен, тогава изберете или хиперинверторен или инверторен климатик от Eclima.bg на изплащане или при чернопетъчни промоции.

Коментари

Напишете коментар

captcha comment