fb pixel img

ТОП митове за климатиците [РАЗБИХМЕ ГИ]

ТОП митове за климатиците [РАЗБИХМЕ ГИ]

Публикувана от: Admin Публикувана на: 26/05/2023 Прочетена: 267 Коментари: 0

Климатичните системи са средство, което допринася за комфорта и качеството на въздуха в нашите домове, офиси и обществени сгради. Въпреки това, около тях съществуват много митове, които може да доведат до заблуждения и неправилни представи.

В този блог пост ще се фокусираме върху разкриването на петте най-разпространени митове за климатиците.

Мит № 1: По-добре е да изберем по-голям климатик

Това твърдение е напълно грешно. Ако климатичната система, която избирате за вашия дом, е прекалено голяма, това може да ви навлече допълнителни разходи. Има няколко причини за това, включително излишното консумиране на енергия и ненужното често включване и изключване на устройството.

За да избегнете избора на климатична единица, която може да консумира повече енергия от очакваното, е важно да изчислите правилния размер на климатика за пространството, което желаете да охладите. Това ще гарантира, че климатичната система ще работи ефективно и съобразено с вашите нужди и предпочитания.

Отделили сме отделна статия за това какъв климатик да изберете, спрямо размера на стаята.

Мит № 2: Всички климатици са почти еднакви

Убеждението, че всички климатици са почти еднакви е напълно НЕВЯРНО. Например, често чуваме, че климатик за 1000 лева ще работи по същия начин като климатик от 2000 лв., а разликата се определя от марката. Въпреки че ще платим малко повече за марка с утвърдена репутация, може да сме сигурни че зад нея стои надежден продукт.

Различните марки, серии и мощности на климатичните системи могат да се различават в тяхната функционалност и ефективност в зависимост от параметрите на помещенията и условията, при които те работят.

Мит № 3: Климатиците, произведени в Китай са с ниско качество

Този мит е неверен. Както при всяка друга техника, важното е от какви материали е създаден продукта, отколкото какъв е произхода му. Към момента Китай е световен лидер в производството както на климатична техника от нисък клас, така и от по-висок клас.

Не можем да отречем, че климатиците, идващи от Китай работят по-различно в режим на отопление спрямо по-високия клас системи, но за цената си това е напълно оправдано.

Мит № 4: Ако изключите климатика, докато не сте у дом, ще спестите пари

Този мит може и да е верен за конвенционалните климатици, но това далеч не е така за инверторните климатици. Когато достигнат зададената температура, те не изключват, а продължават да работят на по-ниска мощност, за да поддържат температурата.

Когато температурите навън са ниски и системата работи в режим на отопление, ви препоръчваме да не изключвате климатика, а само да регулирате градусите. По този начин, ще спестите от разхода на електроенергия.

Разбира се в случаите, в които няма да ви има през дългите уикенди, е по-добре да изключите климатика.

Мит № 5: Мултисплит системите са по-ефективни от моносплит системите

Мултисплит системите могат да пестят място, но не и пари. Решението за избор на мултисплит не е препоръчително и се предприема при специфични обстоятелства, най-вече когато няма място за монтаж на няколко външни тела.

По отношение на начина им на работа, не можем да твърдим, че са по-ефективни от моносплит системите. Инсталирането на мултисплит изисква отдалечен монтаж на външното тяло и по-дълъг тръбен път, който да свързва вътрешните тела към него. Това намалява тяхната ефективност.

В заключение, разкриването на митовете около климатичните системи е от съществено значение, за да разберем истинските им въздействия и функционалности. Въпреки че съществуват различни митове, свързани с климатиците, важно е да разчитаме на факти и научно обоснована информация при вземане на решения относно тяхното използване.

Оптималното функциониране на климатичната система се постига чрез правилно избиране на размера й, съобразено с размера и параметрите на помещението. Редовната поддръжка и правилната употреба са от съществено значение за намаляване на негативното им въздействие върху околната среда и за постигане на по-ефективно и икономично използване на енергията.

Коментари

Напишете коментар

captcha comment
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.