fb pixel img

Ръководство за избор на термопомпа: Какво трябва да знаете

Ръководство за избор на термопомпа: Какво трябва да знаете

Публикувана от: Admin Публикувана на: 30/06/2023 Прочетена: 247 Коментари: 0

Във времена на нарастващо осъзнаване за енергийната ефективност и опазването на околната среда, много домакинства се насочват към термопомпите като алтернатива на традиционните системи за отопление и охлаждане.

Термопомпите са устройства, които използват топлина от околната среда и я прехвърлят вътре в дома или я отвеждат оттам, в зависимост от нуждите на собственика. Създали сме отделна статия, в която да разбере повече за това какво представляват термопомпите. В днешната статия ще се фокусираме върху някои ключови фактори, които трябва да вземете предвид. Ако сте в процес на избор на термопомпа за вашия дом това ръководство ще ви бъде изключително полезно.

Фактори, които да вземете в предвид

Изборът на термопомпа е сложен процес. Поради тази причина е важно да потърсите професионална помощ. Многобройните модели имат много специфични конфигурации. Например, изборът едва ли ще бъде един и същ, независимо дали става въпрос за нова и добре изолирана конструкция или замяна на бойлер в съществуващ дом.

Какъв размер термопомпа ви трябва?

Размерът на термопомпата е също от голямо значение. Ако термопомпата е по-малка или по-голяма от необходимия размер, тя няма да осигури ефективно отопление или охлаждане и може да доведе до значително увеличение на енергийните разходи. Освен това, домът ви може да не бъде достатъчно комфортен. Голяма термопомпа ще работи по-често и ще се включва и изключва прекалено много пъти, което може да намали нейния живот.

Затова е важно да потърсите съвет от специалист, който ще ви помогне да изберете правилния размер на термопомпата за вашия дом. Той ще вземе предвид фактори като основата на дома, дебелината на стените, нивото на изолация, размера на прозорците, филтрирането на въздуха и други фактори, които могат да влияят на подходящия размер на термопомпата.

Обърнете внимание на COP (Коефициент на трансформация)

Изборът на най-подходящата термопомпа за нашите условия включва важна характеристика, наречена коефициент на трансформация (COP). Този параметър е отразение на ефективността на уреда при определени условия, като външна температура и температура на подаване в отоплителната система.

При разглеждане на спецификациите на различните модели термопомпи, ще забележите, че работните температури са обозначени със съкращения. Например, "А2/W35" означава, че COP-ът е измерен при външна температура от 2°C и подаваща температура на устройството от 35°C.

Практически, COP представлява съотношението между произведената топлина и вложената електрическа енергия. По-високите стойности на COP указват, че термопомпата изразходва по-малко електроенергия, което дава по-голяма ефективност.

При сравнение на COP между различни модели термопомпи, важно е да го правите при еднакви работни условия, като например сравнявате при еднаква температура на водата и въздуха.

Термопомпите с COP стойности от 3,1 до 5,1 се считат за ефективни. Ако COP е под 2,1, уредът не е икономичен. Съвременните модели обикновено имат високи коефициенти, като например 4,46, 4,88 или 5,10.

Съгласно новите директиви на Европейския съюз, термопомпите са класифицирани в енергийни класове, свързани с параметрите SCOP и SEER. Тези параметри оценяват сезонната ефективност при отопление и охлаждане и отразяват реалната консумация на електроенергия през годината, в зависимост от енергийната ефективност на термопомпата. Най-високата енергийна ефективност се наблюдава при термоп

Нивото на шум е важен фактор

Нивото на шум, генерирано от термопомпите, може да варира в зависимост от тяхния дизайн и използвания топлогенератор. Вътрешното тяло на термопомпата обикновено е безшумно, но ако планирате инсталиране на термопомпа с външно тяло, трябва да обърнете внимание на нивото на шум, което тя генерира.

Шумът се измерва в децибели (dB). При правилна инсталация термопомпата не би трябвало да причинява прекомерен шум. Въпреки това, при работа на уреда, вентилаторът може да достигне нива от 40 до 60 dB, особено при по-голямо натоварване на системата.

Съвременните термопомпи използват напреднали технологии, включително двойни роторни компресори, които са балансирани и работят гъвкаво, което намалява вибрациите и шума. Практически, при добре затворени прозорци, вътрешното тяло на термопомпата е малошумно и не се чува, както и извън помещението на разстояние от 2-3 метра.

В техническите спецификации на уреда обикновено се посочва нивото на шум. При някои модели термопомпи нивото на шум на външното тяло може да бъде само 35 dB на разстояние от 3 метра.

За оптимални резултати, е препоръчително да се доверите на професионалист, който да определи най-подходящото място за инсталиране на термопомпата. Обикновено се избягва поставянето й под прозорец в спалнята или пред съседни прозорци, а се предпочита да бъде поставена с лице към улицата, върху изолационен слой и др.

Изберете доказан производител

Когато купувате нещо толкова скъпо и дълготрайно като термопомпа, трябва да се уверите, че получавате нещо от производител, който има добра репутация и може да ви осигури качествена клиентска поддръжка за години напред.

Въпреки това, по-добре е първо да намерите добър предпочитан изпълнител и след това да се възползвате от техния опит с марките, с които са запознати. Ние от Eclima.bg сме на среща, за да отговорим на Вашите нужди.

Предложения за термопомпи въздух-вода

Ще ви дадем три предложения за термопомпени системи въздух-вода на брандовете Mitsubishi Heavy, Hitachi и Gree.

Термопомпа Mitsubishi Heavy Hydrolution HSB140/FDCW140VNX-A, 16 kW, отопление, охлаждане и БГВ

Този модел термопомпа се отличава с изключително ниво на енергоспестяване. Благодарение на компресора, задвижван от инвертор, ще се насладите на оптимални годишни експлоатационни разходи. Моделът притежава най-високите нива на COP в индустрията от 4,09 до 5.32 (за различните мощности) в режим на отопление, съответстващо на енергиен клас Lot 1.

Освен това е, благодарение на тихия режим намалява шумовите нива от външното тяло при отопление. Нивото на звуковото налягане при разстояние 5 метра е около 35 dB.

Термопомпа Hitachi Yutaki S RWM-10.0NE/RAS-10WHNPE, 24 kW, отопление, охлаждане и БГВ

Термопомпите въздух-вода от серия Hitachi Yutaki се характеризират с отлични показатели и оптимизирани функции. Те са с с 15% подобрена термична ефективност в сравнение с предходните модели. RWM-10.0NE е с един от най-високите коефициенти на енергийна ефективност за мощността си: COP 4.29.

Термопомпа Yutaki S превръща 1kW електрическа енергия в 5kW топлинна енергия. Благодарение на този факт, 80% от произведената топлинна енергия идва от възобновяем източник- външния въздух и e напълно безплатнa.

Термопомпа Gree Versati III GRS-CQ10Pd/NhH-E, 10 kW, отопление, охлаждане и БГВ

Термопомпа Gree Versati III GRS-CQ10Pd/NhH-E, 10 kW, отопление, охлаждане и БГВ гарантирано работи дори при -25°C.

Тя може да бъде адаптирана към съществуващи инсталации като допълнителен бойлер или към нови инсталации с подово отопление, нискотемпературни радиатори или дори вентилаторни отоплителни уреди. Всеки агрегат от Versati е подходящ заместител за стари котли на газ или нафта.

В заключение, закупуването на подходяща термопомпа е важна стъпка за оптималното отопление и охлаждане на вашия дом. При избора си трябва да имате предвид няколко ключови фактора.

Първо, определете нуждите си за отопление и охлаждане, взимайки предвид размера на дома, климатичните условия и предпочитанията за енергийна ефективност. Това ще ви помогне да определите правилния тип и капацитет на термопомпата.

Второ, обърнете внимание на коефициента на трансформация (COP) и сезонния коефициент на енергийна ефективност (SCOP/SEER). По-високите стойности на COP и високият енергиен клас ще ви осигурят по-голяма ефективност и по-ниски разходи за енергия.

Трето, изследвайте нивото на шум, което термопомпата генерира. Високо ниво на шум може да създаде дискомфорт в дома ви, затова проверете спецификациите и търсете модели с по-ниски шумови нива.

Накрая, винаги се консултирайте със специалист, който ще ви помогне с избора и инсталацията на правилната термопомпа.

Коментари

Напишете коментар

captcha comment